Carne Enchilada to typowe danie dla kuchni wybrzeża Zatoki Meksykańskiej. Mięso powinno być pokrojone w cieniutkie plastry jak wędlina, zamarynowane a w końcu usmażone w wysokiej temperaturze. Idealne na obiad.
Carne enchilada - meksykańskie steki wieprzowe |
Składniki:
6 steków wieprzowych ze schabu – grubość około pół cmłyżka oleju do smażenia
Marynata:
jedno chili (w zależności od preferencji smakowych z lub bez pestek)
łyżka soku z limonki
łyżka octu winnego
dwie łyżki oliwy
2 łyżki suszonej czerwonej papryki
2 łyżki chili w proszku
ząbek czosnku zmiażdżony
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki oregano
łyżeczka kurkumy
łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 ziarna anyżu
2 łyżki soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki marynaty zmiksować na jednolitą masę. Posmarować nią każdy ze steków a następnie położyć jeden na drugim i włożyć do szczelnego naczynia, aby równomiernie je oblepiła. Marynować co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc przed smażeniem. Rozgrzać mocno olej i smażyć każdy ze steków z obu stron po około minucie. Podawać z tortillami lub ryżem po meksykańsku oraz ulubioną sałatką lub salsą.
Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam wieprzowinę :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com