niedziela, 26 marca 2017

Carne enchilada - meksykańskie steki wieprzowe

Carne Enchilada to typowe danie dla kuchni wybrzeża Zatoki Meksykańskiej. Mięso powinno być pokrojone w cieniutkie plastry jak wędlina, zamarynowane a w końcu usmażone w wysokiej temperaturze. Idealne na obiad.
Carne enchilada - meksykańskie steki wieprzowe
Składniki:
6  steków wieprzowych ze schabu – grubość około pół cm
łyżka oleju do smażenia
Marynata:

jedno chili (w zależności od preferencji smakowych z lub bez pestek)
łyżka soku z limonki
łyżka octu winnego
dwie łyżki oliwy
2 łyżki suszonej czerwonej papryki
2 łyżki chili w proszku
ząbek czosnku zmiażdżony
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki mielonego cynamonu

pół łyżeczki oregano
łyżeczka kurkumy
łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku

liść laurowy
3 ziarna anyżu
2 łyżki soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki marynaty zmiksować na jednolitą masę. Posmarować nią każdy ze steków a następnie położyć jeden na drugim i włożyć do szczelnego naczynia, aby równomiernie je oblepiła. Marynować co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc przed smażeniem. Rozgrzać mocno olej i smażyć każdy ze steków z obu stron po około minucie. Podawać z tortillami lub ryżem po meksykańsku oraz ulubioną sałatką lub salsą.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

1 komentarz:

  1. Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam wieprzowinę :-)

    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...