środa, 15 marca 2017

Agua de Jamaica - mrożona herbata z hibiskusa


Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów,  bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej. Dotąd na naszym blogu gościło agua fresca z mango oraz z truskawek oraz ogórków. Dziś agua fresca kwiatowa, zwana wodą z Jamajki.

Herbatka z hibiskusa jest bardzo popularna na całym świecie. Kwiat hibiskusa rośnie w klimacie tropikalnym i pół-tropikalnych. Można znaleźć suszone kwiaty hibiskusa w prawie każdym sklepie z ziołami. Trzeba jednak uważać - hibiskus to silny naturalny diuretyk, więc można spędzić w toalecie nieco więcej czasu niż zwykle ;) Za to ma dużo witaminy C. i obniża ciśnienie krwi.

Agua de Jamaica - mrożona herbata z hibiskusa
Składniki:
2 szklanki suszonych płatków hibiskusa
pół szklanki cukru brązowego
litr wody
plaster świeżego imbiru
laska cynamonu
sok z limonki

Zagotować wodę, kiedy zacznie się gotować dodać cukier, gotować aż się rozpuści, następnie kwiaty hibiskusa z imbirem i cynamonem. Gotować jeszcze kwadrans. Kwiaty powinny parzyć się około kwadransa. Odcedzić kwiaty i przyprawy, przelać do dzbanka. Koncentrat powinien wystarczyć na ok. 6 litrów napoju. Podawać schłodzone ozdobione plastrami cytrusów.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

1 komentarz:

  1. uwielbiamy hibiskus na lata jak znalazł Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...