Dziś specyficzna odmiana enchiladas - niezapiekane, za to podane z wyjątkowym meksykańskim sosem mole poblano, o którym pisaliśmy tutaj. Równie dobre, jeśli nie lepsze :)
Składniki na sos:
2 strąki ususzonego chilli pasillia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu ok. 5 cm
pół łyżeczki mielonego cynamonu
4 goździki
pół szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 łyżki sezamu + do posypania gotowej potrawy
pół łyżeczki nasion kolendry
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżki kakao
puszka pomidorów
500 ml wywaru z kurczaka
sól. pieprz
olej
+ 2 piersi z kurczaka (można tez użyć gotowanego mięsa z kurczaka)
8 kukurydzanych tortilli o średnicy ok. 20 cm
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia8 kukurydzanych tortilli o średnicy ok. 20 cm
Chilli przekroić na pół i wyjść pestki, cebulę i czosnek posiekać
drobno, podsmażyć na rozgrzanym oleju. W międzyczasie na suchej patelni
uprażyć migdały, orzechy, sezam i kolendrę. Następnie chilli, czosnku i
cebuli dodać przyprawy w całości, podsmażyć przez minutę, dodać
uprażone składniki, rodzynki i zalać połową bulionu, gotować 15 minut.
Odstawić na chwilę żeby przestygło, usunąć przyprawy w kawałkach i
zmiksować. Dodać resztę bulionu, pomidory, kakao i czekoladę, gotować na
wolnym ogniu przez 30 minut, następnie zmiksować i doprawić solą i
pieprzem.
Kurczaka pokroić w paski, dodać przyprawy, obsmażyć na oleju.
Podgrzać tortillę i posmarować od wewnątrz powstałym sosem i zawinąć w ciasny rulon. . Tortille układać obok siebie na talerzu, polać obficie sosem. Podawać posypane sezamem prażonym, świeżą kolendrą i cebulą oraz ewentualnie serem białym dla złagodzenia ostrego smaku.
Kurczaka pokroić w paski, dodać przyprawy, obsmażyć na oleju.
Podgrzać tortillę i posmarować od wewnątrz powstałym sosem i zawinąć w ciasny rulon. . Tortille układać obok siebie na talerzu, polać obficie sosem. Podawać posypane sezamem prażonym, świeżą kolendrą i cebulą oraz ewentualnie serem białym dla złagodzenia ostrego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz