sobota, 18 marca 2017

Enmoladas - tortille z ostrym sosem mole

Dziś specyficzna odmiana enchiladas - niezapiekane, za to podane z wyjątkowym meksykańskim sosem mole poblano, o którym pisaliśmy tutaj. Równie dobre, jeśli nie lepsze :)
Składniki na sos:
2 strąki ususzonego chilli pasillia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu ok. 5 cm
pół łyżeczki mielonego cynamonu
4 goździki
pół szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 łyżki sezamu + do posypania gotowej potrawy
pół łyżeczki nasion kolendry
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżki kakao
puszka pomidorów
500 ml wywaru z kurczaka
sól. pieprz
olej

+2 piersi z kurczaka (można tez użyć gotowanego mięsa z kurczaka) 
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
8 kukurydzanych tortilli o średnicy ok. 20 cm


Chilli przekroić na pół i wyjść pestki, cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na rozgrzanym oleju. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały, orzechy, sezam i kolendrę.  Następnie chilli, czosnku i cebuli dodać przyprawy w całości, podsmażyć przez minutę, dodać uprażone składniki, rodzynki i zalać połową bulionu, gotować 15 minut. Odstawić na chwilę żeby przestygło, usunąć przyprawy w kawałkach i zmiksować. Dodać resztę bulionu, pomidory, kakao i czekoladę, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka pokroić w paski, dodać przyprawy, obsmażyć na oleju. 

Podgrzać tortillę i posmarować od wewnątrz powstałym sosem i zawinąć w ciasny rulon. . Tortille układać obok siebie na talerzu, polać obficie sosem. Podawać posypane sezamem prażonym, świeżą kolendrą i cebulą oraz ewentualnie serem białym dla złagodzenia ostrego smaku. 


Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...