wtorek, 21 marca 2017

Sos tysiąca wysp

Dziś klasyk. Nazwa sosu pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, tj. łańcucha wysp na Rzece Św. Wawrzyńca na pograniczu USA i Kanady. Sos zatem, wbrew mniemaniu wielu osób, nie ma za wiele wspólnego z tropikami. Sam sos jest niezwykle aksamitny, pyszny, o ciekawym łososiowym kolorze, a przy tym łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie warto jednak przy tym iść na łatwiznę i po prostu wymieszać majonez z ketchupem.
Sos tysiąca wysp

Składniki:
4 łyżki majonezu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu winnego
dwa ogórki konserwowe
4 marynowane cebulki
łyżka drobno pokrojonej marynowanej papryki
pół łyżeczki sosu Worcester
łyżeczka oregano
pół łyżeczki soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
szczypta cukru 

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Idealne jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, burgerów, frytek itp. 
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...