Słowo kebab obejmuje ponad 20 potraw kuchni Bliskiego Wschodu. Poniżej przepis na najbardziej znaną wersję w Polsce, czyli döner kebab - z krajanym mięsem. To zaskakujące, że można uzyskać tak podobny smak do wersji fast food w domu - oczywiście mając pewność, że jemy dobre mięso, co czasem bywa kłopotliwe w barach szybkiej obsługi ;)
Składniki:
50 dkg wołowiny (z delikatniejszych części)
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 zmielonej chili
do podania:
sałatka z białej kapusty (poszatkowana ćwiartka kapusty z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, sól i pieprz)
sos paprykowo-jogurtowy z tego przepisu
ogórek w plasterkach
mała słodka papryka
chleb pita lub ryż z tego przepisu
Mięso pokroić ostrym nożem na cienkie płatki. Na patelni rozgrzać tłuszcz podsmażyć na nim mięso. Gdy zbieleje (czyli gdy zacznie się ścinać), dodać przyprawy i dalej smażyć, aż do zrumienienia (krótko, żeby nie stwardniało). Podawać w chlebku pita lub z ryżem, z sałatką z białej kapusty i jogurtowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz