Namoura to popularne ciasto wykonane z krupczatki pochodzące z Libanu. Jest popularna na Bliskim Wschodzie pod różnymi nazwami. W Egipcie np. można ją dostać pod nazwą Basbousa; znane jest również w kuchni izraelskiej pod nazwą Tishpishti i stanowi jeden z tradycyjnych deserów w czasie święta Paschy. Proste, szybkie i bez dodatku jajek, ciasto Namoura to świetna propozycja dla zabieganych. Raz zrobiona wcześniej blacha tego ciasta może być przechowywana bez specjalnego zabezpieczenia - ciasto pozostaje idealnie nasycone syropem cukrowym i bardzo długo nie czerstwieje.
Składniki:
Kuchnia Bliskiego Wschodu: Namoura |
Namoura z charakterystycznymi nacięciami - w nie wsącza się syrop |
500 ml mąki krupczatki
200 ml białego cukru
200 ml jogurtu greckiego
pół kostki stopionego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia ciasta:
400 ml cukru
200 ml wody
łyżka wody z kwiatu pomarańczy
sok z połowy cytryny
całe migdały do dekoracji
Składniki ciasta wymieszać w dużej misce na jednolitą masę (będzie dość gęsta, w razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu) i odstawić na co najmniej godzinę. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto, rozsmarować równa warstwą i ponacinać w nieduże kwadraty, a każdy kwadrat wetknąć migdał. Piec ok. 40 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje. Gorące ciasto zalać syropem, tak żeby utopić je całkiem w syropie, może sięgać nawet 0,5 cm ponad powierzchnię ciasta. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciasto wchłonie cały syrop i stanie się miękkie i rozpływające w ustach.
dawno temu piekłam takie ciasto.
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Ja znam w wersji z kaszy manny - basbousa:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować twojego przepisu wszystko mam:)
Jaką dużą formę miałaś?
UsuńJeśli chodzi o kasze mannę, to robiłam i z kaszy i z krupczatki i w wersji pomieszanej (kiedy zabrakło mi krupczatki), konsystencja i smak są takie same, jako formy użyłam dużej tartownicy z Ikei, chyba 32 cm średnicy.
Usuń