Dziś przepis na turecki deser migdałowo-mleczny. Wymaga trochę cierpliwości - trzeba go pilnować żeby się nie przypalił, ale efekt końcowy jest tego wart. Otrzymamy coś w rodzaju budyniu migdałowego, tylko o delikatniejszej konsystencji i o subtelnym smaku.
400 g migdałów
500 ml mleka
15 g zmielonego ryżu (może być też skrobia ryżowa)
3 łyżki cukru
olejek migdałowy
szczypta soli
migdały do ozdoby
Migdały zblanszować. Następnie obrać i zemleć w robocie na masę. 150 ml mleka doprowadzić do wrzenia i zalać nim przygotowaną masę migdałową. Odstawić do wystygnięcia. Zmielony ryż zalać 4 łyżkami mleka i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do ryżu, ponownie umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10 minut, następnie dodać cukier, masę migdałowo-mleczną i szczyptę soli. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić lekko a następnie dodać 4 krople olejku migdałowego. Przelać do małych naczynek i schłodzić. Udekorować posiekanymi migdałami.
mam taką maskotkę, tylko z niebieskim ogonkiem! :)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie Sofroniusz - wyrak, który dał nazwę naszemu blogowi :)
Usuń