Alastor lubi ryż na mleku. No to zrobiłam mu w wersji otomańskiej, bardzo słodki z dodatkiem wody różanej. Nie da się go zjeść za dużo na raz, więc podane proporcje wystarczą na deser dla 4 osób.
Otomański deser ryżowy |
Składniki na 4 porcje:
szklanka (200 ml) ryżu krótko ziarnistego (użyłam arborio)
szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 łyżka wody różanej
Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, osączyć, zalać świeżą woda, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, następnie odcedzić. Do ryżu dodać mleko i cukier i gotować na małym ogniu cały czas pilnując (bo ryż na mleku i z dużą ilością cukru bardzo łatwo się przypala) aż ryż wypije większość mleka i zrobi się miękki. Potrawa powinna przypominać trochę kleik ryżowy. Kiedy ryż przestygnie, wmieszać do niego wodę różaną, przełożyć do salaterek lub pucharków i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz