wtorek, 27 sierpnia 2013

Zupa-krem z żółtej fasolki szparagowej

Alastor parę dni temu wrzucił przepis na prosty krem z zielonego groszku. Dzisiaj kolejny przepis na zupkę przecierową. I znów strączkowy smak lata - fasolka szparagowa :)

Zupa-krem z fasolki szparagowej

Składniki:
litr bulionu
pół kilo żółtej fasolki szparagowej
5 średnich ziemniaków
sól, pieprz
6 listków świeżej bazylii
szczypta papryki w płatkach

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę obrać, usunąć włókna i pokroić w kawałki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować aż fasolka będzie miękka, tj. ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawić solą, pieprzem i papryką oraz wrzucić liście bazylii. Wywar ostudzić lekko i zmiksować na jednolitą masę. Podawać od razu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...