Alastor parę dni temu wrzucił przepis na prosty krem z zielonego groszku. Dzisiaj kolejny przepis na zupkę przecierową. I znów strączkowy smak lata - fasolka szparagowa :)
Zupa-krem z fasolki szparagowej |
Składniki:
litr bulionu
pół kilo żółtej fasolki szparagowej
5 średnich ziemniaków
sól, pieprz
6 listków świeżej bazylii
szczypta papryki w płatkach
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę obrać, usunąć włókna i pokroić w kawałki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować aż fasolka będzie miękka, tj. ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawić solą, pieprzem i papryką oraz wrzucić liście bazylii. Wywar ostudzić lekko i zmiksować na jednolitą masę. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz