W Turcji można dostać go wszędzie - w barach, restauracjach, na ulicy. Na prowincji stanowi napój powitalny dla gości. To świetny dodatek do pikantnych bliskowschodnich dań - laktoza z napoju wiąże kapsaicynę -ma więc działanie jak hinduskie lassi. Poniżej propozycja z mięta - idealnie gasi pragnienie w upały :)
Potrzeba do tego przepisu jogurtu typu bałkańskiego -czym gęstszy, tym lepszy - dodanie znanych w Polsce jogurtów naturalnych spowoduje, że zamiast pysznego napoju, uzyskamy niepijalną brejkę.
Ayran - turecki napój |
Składniki:
kubek jogurtu naturalnego
tyle wody, ile jogurtu
ok 10-12 liści świeżej mięty
sól, pieprz
Jogurt i wodę mieszamy w proporcji 1:1. Wszystkie składniki wsadzamy do miksera i łączymy, aż uzyskamy spienienie. Przelewamy do wysokich szklanek i podajemy schłodzone.
oj jak lubię do pikantnych dań, komponuje się idealnie i "gasi" rozgrzane komórki:)
OdpowiedzUsuńczasem jedyny sposób by podobać pikantnym daniom kuchni Bliskiego Wschodu ;)
Usuń