środa, 28 sierpnia 2013

Papa Doble - Drink Ernesta Hemingwaya

Biografia wskazuje, iż Ernest Hemingway mógł napisać książkę Stary człowiek i morze... rumu. Od momentu, gdy rozpoznano u niego cukrzycę, musiał zrezygnować ze swojego ulubionego słodkiego Daiquiri. Zaczął pić drink na bazie soku grapefruitowego, za receptę którego podobno współodpowiadał. Miał on po prostu powiedzieć do barmana:
zapomnij o cukrze - zamiast daj dwa razy tyle rumu.
Stąd nazwa drinka - Podwójny tata.

Papa Doble - Drink Ernesta Hemingwaya
Składniki:
60 ml jasnego rumu
30 ml świeżego soku grapefruitowego
15 ml soku z limonki
dash czerwonego marascino

Do wypełnionego lodem shakera przelać soki i rum. Całość wstrząsnąć i przelać do szklanki do whisky wypełnionej lodem. Chlusnąć likierem marascino tak, aby opadł na dno. Udekorować wisienką koktajlową.

Salud!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...