sobota, 17 sierpnia 2013

Tureckie Köfte z żółtym ryżem kardamonowym

Pozostajemy w tureckich klimatach. Dziś przepis na klasyczne danie - köfty z wołowiny. Dodatek kolendry i kuminu nadaje im wyjątkowego smaku. Moim zdaniem świetna alternatywa dla zwykłych mielonych :)

Tureckie Köfte z żółtym ryżem kardamonowym


Köfte
Składniki na 8 niedużych köft:


300 g drobno zmielonego mięsa wołowego
pół łyżeczki mielinej kolendry
pół łyżeczki mielonego kuminu
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Do podania:

Sos jogurtowo-miętowy:

pól szklanki jogurtu
żółty ryż kardamonowy
średni ogórek gruntowy
2 łyżki posiekanej mięty
sól

Żółty ryż:

100 g ryżu
pół łyżeczki kurkumy
2-4 ziarna kardamonu
sól

fasolka szparagowa (nie ma żadnego szczególnego uzasadnienia, ładnie wyglądała jako uzupełnienie talerza i okazała się być pyszna z sosem jogurtowym)

Przygotować ryż: do garnka wsypać ryż, dodać przyprawy (kardamon lekko rozgnieść), zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki - powinno to trwać ok. 20 minut, w razie potrzeby dolać więcej wody.
Przygotować sos: ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczka, osolić, odstawić. Po ok. 10 minutach odcisnąć płyn, który wypłynie z ogórków, wymieszać z jogurtem i i posiekaną miętą, w razie potrzeby dosolić.Mięso połączyć z przyprawami, podzielić na 8 porcji, z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm i nadziać na szpadkę lub patyczek do szaszłyków, docisnąć. Smażyć na posmarowanej oliwą patelni grillowej (w zależności jak wysmażone lubimy - ok 3 do 5 minut z każdej strony). Podczas smażenia köfty nieco się skurczą. Podawać z wcześniej przygotowanymi dodatkami.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...