Dzisiaj przepis na dodatek do mięs rodem z gór Kaukazu. Tkemali to nazwa lokalnych kwaśnych śliwek, które jednak można zastąpić naszymi węgierkami, przygotowując z nich gęsty, ostry sos. Podaje się go na zimno do mięs lub dodaje się do tradycyjnych kaukaskich zup.
Składniki:
Kuchnia kaukaska: sos tkemali |
1 kg śliwek węgierek (lub pół kilo suszonych)
3-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
łyżeczka brązowego cukru
pół łyżeczki mielonej kolendry
1 posiekana papryczka chilli
świeżo mielony pieprz
Śliwki umyć, w wypadku suszonych namoczyć w letniej wodzie. Pozbyć się pestek. W rondelku o grubym dnie zalać wodą aby przykryła owoce i zagotować. Przetrzeć lub zmiksować na jednolitą masę. Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do garnka, wraz z papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną wody i gotować jeszcze na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje. Gorący sos przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować. W lodówce powinien wytrzymać parę miesiecy. Podawać do drobiu, szaszłyków, ryb lub jako dodatek do kaukaskich zup.
Brzmi wspaniale. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń