poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ořechové palačinky - Czeskie naleśniki z nadzieniem orzechowym

Dziś najbardziej (moim zdaniem) cesarsko-królewski z czeskich deserów - palačinky z nadzieniem z orzechów włoskich. Uwaga! Potrawa jest przepyszna, ale mocno sycąca - 2 naleśniki zapchały mnie lepiej, niż niektóre dania obiadowe :)

Dodaj napis
Składniki:

Ciasto naleśnikowe (na ok. 13-14 naleśników):

200 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki cukru pudru
250 ml mleka
250ml wody (użyłam lekko gazowanej, lepsza będzie bez gazu)
2 łyżki oleju
szczypta soli

olej lub słonina do smażenia

Nadzienie - z podanych składników starczyło na 8 naleśników :)

150 ml śmietany 30%
szklanka orzechów włoskich
2 łyż,ki cukru
łyżka rumu
2 łyżki drobno posiekane kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zamienić na rodzynki)

dowolny ulubiony dodatek do podania

Składniki ciasta wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto i konsystencji śmietany (zwykle najpierw mieszam sypkie składniki z jajkiem i tłuszczem a potem stopniowo rozrzedzam płynami) i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub posiekać bardzo drobno. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać orzechy, alkohol i skórkę, gotować aż powstanie gładka pasta (potrwa to bardzo krótko).
Patelnię teflonową wysmarować tłuszczem i smażyć naleśniki (ja smażę tylko z jednej strony). Usmażona stronę każdego naleśnika posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąt, a następnie odsmażyć na maśle. Podawać gorące posypane wiórkami czekoladowymi, polane sosem czekoladowym lub z wiśniami z kompotu (jak kto lubi najbardziej)
Naleśniki w każdej postaci Orzech
Kuchnia czeska 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...