Kto nie zna smażonego czeskiego sera? Jeszcze przed II wojną światową w Czechach bardzo popularne były sery pleśniowe. Nic więc dziwnego, że kiedy wymiana handlowa z Zachodem stała się utrudniona, Czesi jednak sobie poradzili. I tak powstał ser hermelín z miejscowości Sedlčany. Śmiało można go zastąpić camembertem dostępnym w popularnych sieciach hipermarketów. Poniżej przepis na moją ulubioną wersję smażoną - w sezamowej panierce :)
Smažený hermelín v sezamovém těstíčku Smażony ser pleśniowy w panierce sezamowej |
Składniki:
ser typu camembert
jajko
ziarna sezamu
4 łyżki oleju (nie smażyć na głębokim tłuszczu)
Jajko roztrzepać w miseczce. Ser obtoczyć w jajku a następnie w sezamie w miarę dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienia sezamowej panierki z obu stron.
Podawać z pieczywem lub hranolky z ulubionym sosem np. tatarskou omáčkou ;) chociaż ja lubię do tego nieco fushion - chiński sos hoisin lub tajski sos z chilli.
Dobrou chuť!
nigdy nie jadłam...musze spróbować:)
OdpowiedzUsuń