czwartek, 16 stycznia 2014

Nakládaný hermelín - marynowany hermelin (ser typu camembert)

Wczoraj pisałem jak hermelín usmażyć, dziś jak hermelín ... zamarynować. Tak, tak! Czesi marynują serki pleśniowe. Można wręcz powiedzieć, że w Pradze to zestaw obowiązkowy dodatek do piwa, jak w Misiu kawa i wuzetka. Ale najlepszy jest zamarynowany oczywiście samemu :)

Nakládaný hermelín
 marynowany hermelin (ser typu camembert)
Składniki:
 ser typu camembert
1,5 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki oliwy
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren różnokolorowego pieprzu
łyżka gorczycy
marynowana papryczka piri-piri (bez pestek) lub 2 papryczki chilii
sproszkowana słodka papryka

Ser rozkroić na pół w poprzek i mocno oprószyć papryką z każdej ze stron włożyć do dużego słoja pierwszą połową i dodać przyprawy. Dołożyć drugi kawałek i wszystko zalać mieszanką oliwy i oleju. Zamknąć szczelnie i marynować 3-7 dni (czym cieplej i czym ser jest dojrzalszy, tym krócej. W lecie lepiej marynować w lodówce). Podawać z chlebem i czeskim piwem ;)
Kuchnia czeska 2014 Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...