Wodźůnka na dawnym Śląsku była typową zupą na beztydzień - czyli dni powszechnie. W bogatszych wersjach przygotowywano ją na bulionie i z bratkartoflami zamiast czerstwego chleba. Szybka w przygotowaniu, może rościć sobie prawo do miana pierwszej zupy instant w naszych okolicach.
Bezsprzecznie Wodźůnka , to jes łósmy świata cud;)
Wodźůnka - Wodzionka, śląska zupa instant ;) |
Składniki:
2 grube kromki czerwstwego chleba pokrojonego w kostkę
ząbek czosnku
spora łyżka smalcu (najlepiej domowego)
sól i pieprz
Czosnek pociąć na cieńkie plasterki lub przecisnąć przez praskę. Chleb i czosnek położyć na talerzu i zalać wrzątkiem. Dodać smalec, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włączyć piosenkę:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz