Dalszy ciąg serii ciasteczkowej :) Na pierwszy
ogień w nowym roku poszły trzecie korzenne ciasteczka obok kardamonowych i cynamonowych - anyżkowe. Dzisiaj totalny eksperyment. Z Erasmusa nasza znajoma przywiozła nam
smak Turcji - suszone porzeczki. Brakuje ich w polskiej kuchni, a mają
wiele zastosowań. Postanowiłem jako dodatku smakowego użyć
nieco likieru porzeczkowego. Wydobył on intensywny smak owoców i polepszył
konsystencję.
Kruche ciasteczka porzeczkowe |
Składniki na ok. 16 ciasteczek:
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
dwie łyżki suszonych porzeczek
jajko
30 ml likieru Crème de cassis
jajko
30 ml likieru Crème de cassis
Wszystkie
składniki, w tym likier, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle
przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak
przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Nie zbije się ono w kulę - ze względu na likier i jajko będzie ono bardziej lepkie niż normalne surowe kruche ciasto. Ciasto wybrać łyżką z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Nie zbije się ono w kulę - ze względu na likier i jajko będzie ono bardziej lepkie niż normalne surowe kruche ciasto. Ciasto wybrać łyżką z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.
Uwielbiam Twoje ciasteczka! Zaciekawiły mnie te suszone porzeczki... wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te ciasteczka, przywołują lato :)
OdpowiedzUsuń