poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kruche ciasteczka porzeczkowe

Dalszy ciąg serii ciasteczkowej :) Na pierwszy ogień w nowym roku poszły trzecie korzenne ciasteczka obok kardamonowych i cynamonowych - anyżkowe. Dzisiaj totalny eksperyment. Z Erasmusa nasza znajoma przywiozła nam smak Turcji - suszone porzeczki. Brakuje ich w polskiej kuchni, a mają wiele zastosowań. Postanowiłem jako dodatku smakowego użyć nieco likieru porzeczkowego. Wydobył on intensywny smak owoców i polepszył konsystencję.

Kruche ciasteczka porzeczkowe


Składniki na ok. 16 ciasteczek:
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
dwie łyżki suszonych porzeczek
jajko
30 ml likieru Crème de cassis

Wszystkie składniki, w tym likier, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Nie zbije się ono w kulę -  ze względu na likier i jajko będzie ono bardziej lepkie niż normalne surowe kruche ciasto. Ciasto wybrać łyżką z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą.  Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.

Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 minut (aż spody ciastek się zezłocą).

2 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje ciasteczka! Zaciekawiły mnie te suszone porzeczki... wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się te ciasteczka, przywołują lato :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...