Zimno nie odpuszcza, więc w naszej kuchni raczej treściwsze dania. Kuchnia chińska daje tutaj multum pomysłów. Dania z woka kojarzą się nam z szybką kuchnią, ale dziś żeberka z woka na sposób kantoński. Tutaj trzeba się nieco pomęczyć, chociaż warto. Głównym składnikiem marynaty jest sos hoisin. Można go nabyć w sklepach z kuchnią azjatycką. Moim zdaniem to dobra inwestycja. Jest bardzo wydajny a do tego to pyszny dodatek do mięs, drobiu i gotowanych warzyw :)
Żeberka po kantońsku |
Składniki:
1,5 kg wieprzowych żeberek, pokrojonych
1 łyżka oleju arachidowego
1/4 szklanki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki świeżego imbiru, utartego
2 łyżki miodu
łyżka cukru
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 szklanki wytrawnego sherry
Na woka wlać wodę, zagotować, wrzucić do niej żeberka i gotować ok. 5 minut bez przykrycia aż zmiękną. Odcedzić.
Rozgrzać olej w woku (można zastąpić dużą patelnią o grubym dnie) i smażyć w nim partiami żeberka, aż zbrązowieją. Wyjąć z woka. Wrzucić czosnek, imbir, przyprawy i zalać sosem hoisin z miodem i sherry. Mieszankę zagotować. Dodać żeberka i razem gotować 10 minut. Mięso należy cały czas obracać, aby wieprzowina dokładnie obtoczyła się gęstniejącym sosem. Podawać z ryżem.
Rozgrzać olej w woku (można zastąpić dużą patelnią o grubym dnie) i smażyć w nim partiami żeberka, aż zbrązowieją. Wyjąć z woka. Wrzucić czosnek, imbir, przyprawy i zalać sosem hoisin z miodem i sherry. Mieszankę zagotować. Dodać żeberka i razem gotować 10 minut. Mięso należy cały czas obracać, aby wieprzowina dokładnie obtoczyła się gęstniejącym sosem. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz