Jak już pisałem, nie lubię przepłacać. Tak jak z syropem cukrowym, jakoś nie jestem przekonany też do kupowania mleczka kokosowego. Kosztuje to dość sporo, w puszkowej wersji pełno konserwantów.
Nie każdy wie, że można je z łatwością zrobić w domu.
Większość ludzi utożsamia mleczko kokosowe z sokiem kokosowym, białawym, półprzeźroczystym płynem, który po jego rozłupaniu wylewa się z kokosa, zazwyczaj w niedostatecznej dla nas ilości ;) Samo mleczko kokosowe to popularny składnik kulinarny i barmański. Otrzymuje się go z zalania kopry kokosowej (wysuszonego miąższu kokosa) ... gorącą wodą!
Każdy więc może zrobić sobie mleczko kokosowe w domu, bez konserwantów i zachowując złotówki w kieszeni ;)
Domowe mleczko kokosowe |
Domowe mleczko kokosowe |
Wiórki po zmiksowaniu |
W polskich warunkach nie ma co bawić się w pozyskiwanie kopry z orzechów kokosowych - wystarczą popularne wiórki. Aby uzyskać najpopularniejszą, znaną z puszek, gęstość mleczka, na jedną porcję wiórków używamy dwóch porcji wrzątku, którą je zalewamy. Uzyskaną gorącą papkę miksujemy w malakserze do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa będzie już zimna, na ustawionej w zlewozmywaku misce kładziemy sitko wyłożone gazą dostępną w każdej aptece. Chochelką przekładamy na nią partiami zmiękczone, wilgotne wiórki. Składamy krawędzie materiału i skręcamy zawiniątko, wyciskając płyn na sitko.
Mleczko można przechowywać 1-2 dni w lodówce albo zamrozić.
A tutaj sposób na wykorzystanie naszego domowego mleczka :)
ale super wygląda to mleczko rewelacja na pewno wypróbuję przepis :)zapraszam do mnie możesz zostać moim obserwatorem :)
OdpowiedzUsuńNieważny wygląd, ważne że pyszne i bez konserwantów :)
UsuńAż mi zapachniało kokosem.
OdpowiedzUsuń