Dziś klasyk z kuchni Tex-Mex oraz kuchni Południowego Zachodu, o korzeniach z meksykańskiego stanu Chihuahua. Bardziej znany jako obowiązkowy element wielu imprez ;) Chile con queso, czyli popularny dip serowy do nachosów można przygotować samemu w domu. Pozbawiamy się wtedy wątpliwej przyjemności kontaktu z wielką ilością konserwantów i innych "E" z kupnych wersji. Znika o wiele szybciej niż sklepowy ;)
Chile con queso - Dip serowy do nachos |
Sos serowy do nachos - składniki:
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
300 ml mleka
kostka (250 g) sera cheddar
zmielona papryka chilli (u nas chilli pasila).
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
300 ml mleka
kostka (250 g) sera cheddar
zmielona papryka chilli (u nas chilli pasila).
W rondelku zrobić lekki beszamel - rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszając, aż oba składniki się połaczą. Zalać mlekiem i mieszać aż zgęstnieje. Dodać smarty na tarce ser i mieszać aż składniki się połączą. Dodać sproszkowanego chilli do pożądanej ostrości. Sos szybko stygnie, wiec jeżeli chcemy, by dłużej był odpowiednio płynny, można postawić naczynko nad podgrzewaczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz