czwartek, 26 maja 2016

Huevos rancheros - jajka po ranczersku

Huevos rancheros to popularne danie serwowane na śniadanie, popularnie na meksykańskich farmach.

Podstawą są sadzone jajka, którym towarzyszy tortilla z ostrym sosem pomidorowym z chilli. Często danie jest podawane z grillowaną kukurydzą, odsmażaną fasolą lub guacamole.



Huevos rancheros - jajka po ranczersku
Składniki:
2 tortille
2 jajka )
szalotka - obrana, drobno posiekana

świeża papryczka chili - pokrojona w plastry
1 puszka pomidorów

łyżeczka oregano
łyżeczka kuminu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
masło do smażenia


Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną szalotkę razem z drobno pokrojoną papryczką chili. Gdy cebulka sie zeszkli, dodać pomidory razem z połową zalewy. Pogotować, aż zaczną się redukować. Dodać kumin i oregano. Smażyć aż sos mocno zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem albo - jeżeli się jest hardcorem ;) - dodać jeszcze suszonego chili. 

Usmażyć na maśle dwa jajka sadzone. Skropić tortillę wodą i podsmażyć z obu stron na suchej patelni. Na tortilli ułożyć porcję sosu a na to jajka. Podawać gorące.

Kuchnia Ameryki Północnej 2016Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...