wtorek, 3 maja 2016

Pico de gallo - klasyczna meksykańska salsa

Dziś klasyk kuchni meksykańskiej, obowiązkowy dodatek do tacosów ;) Pico de gallo to dosłownie dziób koguta. Salsa jest też znana pod nazwą salsa fresca, salsa mexicana lub salsa bandera - jest w końcu odpowiednio świeża, arcy-meksykańska a do tego w kolorze flagi Meksyku ;)
Pico de gallo - klasyczna meksykańska salsa
Składniki:
10 pomidorów cherry pokrojone w ćwiartki lub 4 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę
jedna szalotka lub pół białej cebuli drobno pokrojonej
pół drobno posiekanej papryczki chilli lub łyżeczka chilli suszonej w płatkach
pół pęczka posiekanej świeżej kolendry
świeżo wyciśnięty sok z połówki limonki
sól i pieprz do smaku

Pomidorki, cebulę, chilli, kolendrę i sok z limonki wymieszać razem. Doprawić do smaku. Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...