W końcu mamy przyjemniejszą, cieplejszą aurę. To idealny czas na Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów, bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej
Dotąd na naszym blogu gościło agua fresca z mango oraz z truskawek. Dalej eksperymentujemy. Dziś przepis na "meksykańska świeża woda" ;) z ogórków. Świetnie orzeźwia w taki dzień jak dziś :)
Dotąd na naszym blogu gościło agua fresca z mango oraz z truskawek. Dalej eksperymentujemy. Dziś przepis na "meksykańska świeża woda" ;) z ogórków. Świetnie orzeźwia w taki dzień jak dziś :)
Agua fresca ogórkowa - meksykański napój na upalne dni |
Składniki:
pół kilo ogórków gruntowych
sok z całej limonki
liście mięty
woda mineralna
8 łyżek cukru trzcinowego (albo mniej, jeżeli mango jest słodkie).
Ogóki obrać i pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze i zmiksować. Następnie miksować na
najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Przez sito przecedzić do dzbanka. Zalać wodą mineralną z sokiem z limonki. Dodać rozpuszczony w wodzie cukier i
wymieszać. Ilość wody i cukru zależy od tego, jak gęsty i słodki napój
nam odpowiada. Przelać do szklanek z lodem i udekorować mięta.
Salud!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz