niedziela, 22 maja 2016

Agua fresca ogórkowa - meksykański napój na upalne dni


W końcu mamy przyjemniejszą, cieplejszą aurę. To idealny czas na Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów,  bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej

Dotąd na naszym blogu gościło agua fresca z mango oraz z truskawek. Dalej eksperymentujemy. Dziś przepis na "meksykańska świeża woda" ;) z ogórków. Świetnie orzeźwia w taki dzień jak dziś :)

Agua fresca ogórkowa - meksykański napój na upalne dni
Składniki:
pół kilo ogórków gruntowych
sok z całej limonki
liście mięty
woda mineralna
8 łyżek cukru trzcinowego (albo mniej, jeżeli mango jest słodkie).

Ogóki obrać i pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze i zmiksować. Następnie miksować na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Przez sito przecedzić do dzbanka. Zalać wodą mineralną z sokiem z limonki. Dodać rozpuszczony w wodzie cukier i wymieszać. Ilość wody i cukru zależy od tego, jak gęsty i słodki napój nam odpowiada. Przelać do szklanek z lodem i udekorować mięta.

Salud!

Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...