sobota, 28 maja 2016

Tacos z pikantym kurczakiem

Dalej pozostajemy w klimatach meksykańskich. Dziś propozycja tacos z drobiowym, ostrym nadzieniem. Dobre danie na taką pogodę jak dziś.

Tacos z pikantnym kurczakiem
Składniki na 4 sztuki:

4 tortille (użyłam kukurydzianych)
2 piersi z kurczaka
2-3 różnokolorowe papryki
łyżka jalapeno z zalewy (lub więcej jeśli ma być ostrzejsze)
łyżeczka kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
jogurt (lub ulubiony oso jogurtowy)
kolendra
olej

Paprykę umyć, oczyścić z pestek i błonek, pokroić w kawałki o boku ok. 1,5 cm. Kurczaka oczyścić i pokroić w katą kostkę, jak paprykę. Jalapeno posiekać dość drobno.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć na niej przygotowane składniki przez kilka minut aż papryka zmięknie, a kurczak się zrimieni, następnie dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
Tortille lekko zwilżyć wodą i podgrzać na patelni lub na elektrycznym grillu uważając żeby nie wysuszyć ich za mocno, zdjąć z ognia z odstawić na minutę złożone na pół, w ten sposób otrzymamy muszelki do tacos. 
Gorące muszelki napełniamy ciepłym nadzieniem, polewamy jogurtem, dodajemy listki kolendry i podajemy natychmiast.
Kuchnia Ameryki Północnej 2016Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...