Dalej pozostajemy w klimatach meksykańskich. Dziś propozycja tacos z drobiowym, ostrym nadzieniem. Dobre danie na taką pogodę jak dziś.
Tacos z pikantnym kurczakiem |
4 tortille (użyłam kukurydzianych)
2 piersi z kurczaka
2-3 różnokolorowe papryki
łyżka jalapeno z zalewy (lub więcej jeśli ma być ostrzejsze)
łyżeczka kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
jogurt (lub ulubiony oso jogurtowy)
kolendra
olej
Paprykę
umyć, oczyścić z pestek i błonek, pokroić w kawałki o boku ok. 1,5 cm. Kurczaka oczyścić i pokroić w katą kostkę, jak paprykę. Jalapeno posiekać dość drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć na niej przygotowane składniki
przez kilka minut aż papryka zmięknie, a kurczak się zrimieni,
następnie dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
Tortille
lekko zwilżyć wodą i podgrzać na patelni lub na elektrycznym grillu
uważając żeby nie wysuszyć ich za mocno, zdjąć z ognia z odstawić na
minutę złożone na pół, w ten sposób otrzymamy muszelki do tacos.
Gorące muszelki napełniamy ciepłym nadzieniem, polewamy jogurtem, dodajemy listki kolendry i podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz