wtorek, 24 maja 2016

Frijoles refritos - Odsmażana fasola

Dziś banalne, ale pyszne danie kuchni meksykańskiej - frijoles refritos, czyli odsmażana fasola, idealny dodatek do wielu meksykańskich dań albo np. na grzanki. W zależności od regionu danie przygotuje się z fasoli pinto lub czarnej. Obie są w końcu ogólnodostępne w dużych hipermarketach, więc zdecydowaliśmy się na czarną, którą naszym zdaniem ma ciekawszy smak. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce - ale szybko znika ;)

Frijoles refritos - Odsmażana fasola

Składniki:
puszka czarnej fasoli
łyżka smalcu
szalotka
pół papryczki chilli 

sól, pieprz do smaku

Otworzyć puszkę fasoli i pozostawić wodę spod niej - będziemy ją jeszcze wykorzystywać. Połowę pływu wlewamy do blendera, dodajemy połowę fasoli, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i chilli. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Na patelni rozpuścić smalec. Przełożyć pozostałą fasolę z puszki i podsmażyć. Rozgnieść na pulpę. Zalać patelnię płynem z blendera i rozgnieść fasolę do końca. Masa powinna być w miarę jednolita.

Smażyć do zredukowania. Masa powinna pozostac wilgotna. Podawać jako dip do nachosów albo element tacos lub burritos.

Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...