Dziś banalne, ale pyszne danie kuchni meksykańskiej - frijoles refritos,
czyli odsmażana fasola, idealny dodatek do wielu meksykańskich dań albo np. na grzanki. W zależności od regionu danie przygotuje się z fasoli pinto lub czarnej. Obie są w końcu ogólnodostępne w dużych hipermarketach, więc zdecydowaliśmy się na czarną, którą naszym zdaniem ma ciekawszy smak. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce - ale szybko znika ;)
Frijoles refritos - Odsmażana fasola |
Składniki:
puszka czarnej fasoli
łyżka smalcu
szalotka
pół papryczki chilli
sól, pieprz do smaku
Otworzyć puszkę fasoli i pozostawić wodę spod niej - będziemy ją jeszcze wykorzystywać. Połowę pływu wlewamy do blendera, dodajemy połowę fasoli, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i chilli. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Na patelni rozpuścić smalec. Przełożyć pozostałą fasolę z puszki i podsmażyć. Rozgnieść na pulpę. Zalać patelnię płynem z blendera i rozgnieść fasolę do końca. Masa powinna być w miarę jednolita.
Smażyć do zredukowania. Masa powinna pozostac wilgotna. Podawać jako dip do nachosów albo element tacos lub burritos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz