sobota, 20 sierpnia 2016

Domowy chlebek arabski

Chlebek arabski to podstawa, ponieważ tradycyjnie w tym regionie świata nie korzysta się ze sztućców przy jedzeniu większości potraw. Poza tym o wiele lepiej smakuje np. domowy hummus z własnoręcznie zrobionym chlebkiem.
Domowy chlebek arabski
Składniki:
szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka miodu
łyżka oliwy 

Odsypać pół szklanki mąki. Zmieszać suche składniki. Następnie zrobić zagłębienie i wlać  w nie wodę. Zagniatać aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto, podobne do ciasta na pizzę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Ciasto podzielić na porcje i formować okrągłe nieduże placki. Każdy nasmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanej wcześniej, przykrytej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 5-7 minut, aż się zrumienią. Chlebki podobno nadają się do mrożenia.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...