Mamy październik a za oknem zima na całego. Ujemna temperatura, wszystko przykryte śniegiem. Lepiej zostać w taką pogodę w domu.
Czas więc na kolejną alkoholową propozycję na chłodne wieczory.
Proponowany napój idealnie nada się na imprezy w długie zimowe noce, gdyż jest połączeniem koktajlu z rozgrzewającą mocą wódki-żubrówki i cynamonu.
Skoro to pierwszy drink typu koktajlowego na blogu, to wypada dodać parę słów wstępu.
Koktajl w kieliszku martini podaje się zawsze bez lodu, co oznacza, iż zarazem szkło, jak i składniki drinka należy schłodzić. Takiego drinka należy pić od razu po przelaniu do kieliszka koktajlowego, gdy jest wciąż zimny.
Kieliszek trzymamy za nóżkę, by uniknąć ogrzana składników koktajlu.
Do sporządzenia napoju użyto wódki żubrówki - jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich alkoholi.
Żubrówka jest znana od co najmniej XVII wieku. W 1926 r. Polmos opracował sposób masowej produkcji żubrówki, której znak towarowy został zarejestrowany. Charakterystyki kolor i smak wódki pochodzi wyłącznie z umieszczonego (co jest jej znakiem rozpoznawczym) źdźbła trawy żubrowej, czyli turówki wonnej, rosnącej w Puszczy Białowieskiej.
Pewnie każdy zna smak żubrówki z sokiem jabłkowym. Poniżej propozycja nieco elegantszego podania.
Składniki:
Czas więc na kolejną alkoholową propozycję na chłodne wieczory.
Proponowany napój idealnie nada się na imprezy w długie zimowe noce, gdyż jest połączeniem koktajlu z rozgrzewającą mocą wódki-żubrówki i cynamonu.
Skoro to pierwszy drink typu koktajlowego na blogu, to wypada dodać parę słów wstępu.
Koktajl w kieliszku martini podaje się zawsze bez lodu, co oznacza, iż zarazem szkło, jak i składniki drinka należy schłodzić. Takiego drinka należy pić od razu po przelaniu do kieliszka koktajlowego, gdy jest wciąż zimny.
Kieliszek trzymamy za nóżkę, by uniknąć ogrzana składników koktajlu.
Do sporządzenia napoju użyto wódki żubrówki - jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich alkoholi.
Żubrówka jest znana od co najmniej XVII wieku. W 1926 r. Polmos opracował sposób masowej produkcji żubrówki, której znak towarowy został zarejestrowany. Charakterystyki kolor i smak wódki pochodzi wyłącznie z umieszczonego (co jest jej znakiem rozpoznawczym) źdźbła trawy żubrowej, czyli turówki wonnej, rosnącej w Puszczy Białowieskiej.
Pewnie każdy zna smak żubrówki z sokiem jabłkowym. Poniżej propozycja nieco elegantszego podania.
Składniki:
150 ml soku jabłkowego
40 ml żubrówki
cynamon
skórka z jabłka do dekoracji
40 ml żubrówki
cynamon
skórka z jabłka do dekoracji
Sok i żubrówkę wlać do shakera wypełnionego lodem i energicznie wstrząsnąć. Przelać do kieliszka typu martini udekorowanego krustarandem z cukru-kryształu (jak dobrze zrobić krustarandy z różnych składników będzie szczegółowo w jednym z nadchodzących wpisów). Na górę drinka wsypać szczyptę cynamonu. Udekorować skórką z jabłka.
Na zdrowie!
Lubię czasem ;)
OdpowiedzUsuńmożna równiez dodać szczyptę imbiru lub syropu imbirowego- polecam :)
OdpowiedzUsuń