czwartek, 11 października 2012

Spaghetti z suszonymi pomidorami i boczkiem

Myślę, że pora na powrót do prostoty. Tym razem bardzo szybkie danie, idealne na kolację na ciepło lub żeby zabrać do pracy, do odgrzania. Proste składniki, idealne połączenie.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i boczkiem
Składniki na porcję dla 2 osób:

250 g pełnoziarnistego spaghetti
8 suszonych pomidorów 
100 g boczku (pomieszałam "duński" i dojrzewający)
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Drobno posiekać czosnek i przesmażyć go na oliwie. Pomidory i boczek pokroić w paski, bazylię posiekać. Gdy czosnek będzie złotobrązowy, dodać pomidory i boczek i smażyć aż boczek ładnie zbrązowieje. W międzyczasie ugotować spaghetti al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać spaghetti do pomidorów i boczku, doprawić solą pieprzem i bazylią. Dokładnie wymieszać. Podawać posypane parmezanem.




3 komentarze:

  1. makaron pełnoziarnisty, miłość mego życia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mam pomysł na obiad dzisiejszy, choć będę musiała zastąpić boczek kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby Ci nie wyszedł za suchy, najlepiej zamarynować wtedy kurczaka przed smażeniem w oliwie z mieloną papryką :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...