sobota, 27 października 2012

Makaron z wędzonym łososiem

Jest tak zimno, że nie chce się ani wychodzić, ani stać przy kuchni. Najchętniej całą aktywność ograniczyłabym do czytania i popijania herbaty pod kocem. Niestety, nie da się, dlatego dziś przepis dla ogarniętych podobnym do mojego nastrojem. Szybki i bardzo prosty makaron z wędzonym łososiem (podobny do tego przepisu, tylko jeszcze prostszy).

Makaron z wędzonym łososiem

Składniki na 2 porcje:

15 dkg wędzonego łososia
200 ml śmietany 30%
pół paczki makaronu (świderki pełnoziarniste)
łyżka siekanego świeżego koperku
łyżka dziurgasa, opcjonalnie można dodać trochę mozarelli
łyżka masła
skórka i sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Nastawić wodę na makaron. Zanim się ugotuje, przygotować łososia - jeśli jest w płacie, pokroić na plastry, jeśli w plasterkach, podzielić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle. Kiedy lekko zbrązowieje, dodać śmietanę i ser i podgrzewać aż lekko zawrze i zgęstnieje. W międzyczasie woda powinna się zagotować, ugotować makaron al dente wg. przepisu na opakowaniu. Doprawić sos koperkiem, skórką i sokiem z z cytryny, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzić (zachowując kilka łyżek wody), dodać do sosu, podlać zachowana wodą, dobrze wymieszać (ciągle na ogniu) i już można podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...