Swój pierwszy wpis poświęcę jednemu z klasycznych drinków - mojito.
W naszym przepisie użyliśmy rumu Bacardi Superior - znanego większości jako rum z nietoperzem. To klarowny, przejrzysty biały rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Powstał w 1862 roku, a produkowany jest według tej samej receptury do dzisiaj.
Prababką mojito jest znana mniej więcej już od XVI w. tafia - rum produkowany z trzciny cukrowej prymitywnymi metodami, niepoddawany leżakowaniu - pita przez karaibskich korsarzy z cytryną i miętą. Wraz z powstaniem prawdziwego rumu, dzięki rozwojowi technik destylacji, powstało i mojito.
Drink ten spopularyzował Ernest Hemingway, który pijał go w jednym z najsłynniejszych dziś barów świata - La Bodeguita del Medio w Hawanie.
Na marginesie: drink ten idealnie komponuje się z kreolskimi przepisami na wieprzowinę, które może kiedyś pojawią się na naszym blogu :)
Składniki:
W naszym przepisie użyliśmy rumu Bacardi Superior - znanego większości jako rum z nietoperzem. To klarowny, przejrzysty biały rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Powstał w 1862 roku, a produkowany jest według tej samej receptury do dzisiaj.
Prababką mojito jest znana mniej więcej już od XVI w. tafia - rum produkowany z trzciny cukrowej prymitywnymi metodami, niepoddawany leżakowaniu - pita przez karaibskich korsarzy z cytryną i miętą. Wraz z powstaniem prawdziwego rumu, dzięki rozwojowi technik destylacji, powstało i mojito.
Drink ten spopularyzował Ernest Hemingway, który pijał go w jednym z najsłynniejszych dziś barów świata - La Bodeguita del Medio w Hawanie.
Na marginesie: drink ten idealnie komponuje się z kreolskimi przepisami na wieprzowinę, które może kiedyś pojawią się na naszym blogu :)
Składniki:
40 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
3 ćwiartki limonki
garść liści mięty
cukier trzcinowy
woda gazowana
woda gazowana
lód
Do dużej szklanki (najlepiej typu collins) wrzucić 2 ćwiartki limonki i miętę. Ugnieść wszystko tłuczkiem barmańskim (póki nie zdobyliśmy tego cuda korzystaliśmy z końcówki drewnianej łyżki :P) aż poczujemy wyraźny zapach mięty.
Dodać cukier. Nie należy dodawać cukru przed ubijaniem - w trakcie mieszania rozpuści się, jeżeli dodamy go od razu pochłonie zapach limonki.
Wszystko dopełnić dużą ilością lodu.
Do szklanki wlać rum i wodę gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką limonki.
Salud!
Dodać cukier. Nie należy dodawać cukru przed ubijaniem - w trakcie mieszania rozpuści się, jeżeli dodamy go od razu pochłonie zapach limonki.
Wszystko dopełnić dużą ilością lodu.
Do szklanki wlać rum i wodę gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką limonki.
Salud!
Szklanka typu collins - może też być taka za 1,29 z Ikei ;D
OdpowiedzUsuńPokolenie Ikea :D
OdpowiedzUsuń