Są takie dni, jak ostatnie, gdy nie
chce się nawet wyścibić nosa spoza koca. Z Karolą od przyjścia z pracy
gniazdujemy w założonym przez nas obozie z kocyków, z którego nie
zamierzamy pewnie już dzisiaj wychodzić ;)
Nie wyobrażam sobie takiego bronienia się przed zimnem bez odpowiednich zapasów.
Czas wreszcie na przepis, który jest mój, a nie dotyczy alkoholi ;)
Poniżej przepis na kruche ciasteczka limonkowe.
Kruche ciastka limonkowe |
Składniki (porcja na 25 ciasteczek):
200 gram mąki pszennej
1 jajko
100 gram cukru
pół kostki masła
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta kardamonu (ponieważ używam kardamonu rzadko, zdecydowałem się spróbować cukru z wanilią i kardamonem, efekt jest zupełnie zadowalający)
skórka i sok z całej limonki
1 jajko
100 gram cukru
pół kostki masła
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta kardamonu (ponieważ używam kardamonu rzadko, zdecydowałem się spróbować cukru z wanilią i kardamonem, efekt jest zupełnie zadowalający)
skórka i sok z całej limonki
Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym. Ciasto zagnieść bardzo szybko, najlepiej pulsacyjnie na wysokich obrotach. Jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą masłem i limonką.
Gotowe ciasto uformować w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. godzinę.
Po wyciągnięciu odcinać z wałka ciasteczka grube na ok. pół centymetra. Ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).
Smacznego i nie nakruszyć do łóżka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz