poniedziałek, 29 października 2012

Kruche ciasteczka limonkowe

Są takie dni, jak ostatnie, gdy nie chce się nawet wyścibić nosa spoza koca. Z Karolą od przyjścia z pracy gniazdujemy w założonym przez nas obozie z kocyków, z którego nie zamierzamy pewnie już dzisiaj wychodzić ;)

Nie wyobrażam sobie takiego bronienia się przed zimnem bez odpowiednich zapasów.

Czas wreszcie na przepis, który jest mój, a nie dotyczy alkoholi ;)

Poniżej przepis na kruche ciasteczka limonkowe.
Kruche ciastka limonkowe

Składniki (porcja na 25 ciasteczek):

 200 gram mąki pszennej
1 jajko
100 gram cukru
pół kostki masła
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta kardamonu (ponieważ używam kardamonu rzadko, zdecydowałem się spróbować cukru z wanilią i kardamonem, efekt jest zupełnie zadowalający)
skórka i sok z całej limonki

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym. Ciasto zagnieść bardzo szybko, najlepiej pulsacyjnie na wysokich obrotach. Jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą masłem i limonką.

Gotowe ciasto uformować w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. godzinę.

Po wyciągnięciu odcinać z wałka ciasteczka grube na ok. pół centymetra. Ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).

Smacznego i nie nakruszyć do łóżka :)
Smakowite Prezenty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...