wtorek, 7 stycznia 2014

Kruche ciasteczka cytrynowe

Na blogu mamy już kilka różnych przepisów na kruche ciasteczka. Po pierwsze korzenne - kardamonowe, cynamonowe i anyżkowe. Wczoraj wrzucałem totalny eksperyment, czyli ciasteczka o smaku porzeczkowym (większym eksperymentem były tylko imbirowe). Dzisiaj klasyka, nawiązująca do ciasteczek limonkowych. Do ciasteczek dodałem, jak w wypadku ciasteczek kawowych odrobinę likieru, wzbogacającego smaku. To ulubione ciasteczka Sofroniusza :)

Kruche ciasteczka cytrynowe
Składniki na ok. 16 ciasteczek:
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
skórka i sok z całej cytryny
jajko
30 ml likieru Limoncello

Wszystkie składniki, w tym likier, umieścić w robocie kuchennym. Ciasto zagnieść bardzo szybko, najlepiej pulsacyjnie na wysokich obrotach. Jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą masłem i cytryną.

Gotowe ciasto uformować w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. godzinę.

Po wyciągnięciu odcinać z wałka ciasteczka grube na ok. pół centymetra. Ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...