sobota, 19 stycznia 2013

Kruche ciasteczka kawowe z likierem Kahlua

Kruche kardamonowe ciasteczka to był niezły eksperyment. Postanowiłem zatem znów zaryzykować. Bardzo chciałem zrobić ciasteczka o smaku kawy. Od razu jednak uznałem, że wsypanie zwykłej mielonej kawy może zepsuć ich smak. Podobnie dolanie do składników zaparzonej kawy. Postanowiłem jako dodatków smaków użyć nieco kawy rozpuszczalnej oraz w ramach lepkiego płynu, jak w  ciasteczkach limonkowych, likieru Kahlua.

Efekt: bardziej niż zadowalający :)

Sofroniusz i kruche ciasteczka kawowe z Kahluą

Składniki na ok. 16 ciasteczek:
100 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru Demerara
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki kardamonu
jajko
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru Kahlua

Wszystkie składniki, w tym likier, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Nie zbije się ono w kulę -  ze względu na likier i jajko będzie ono bardziej lepkie niż normalne surowe kruche ciasto. Powinno przy tym mocno pachnieć kawą i masłem. Ciasto wybrać łyżką z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą.  Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.

Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).

Uwaga, pod wpływem ciepła ciasteczka się "rozpływają", więc należy ułożyć je w dość dużej odległości od siebie.



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...