piątek, 14 grudnia 2012

Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem

"dobre... ej... to dobre jest... ej, przecież ja nie lubię imbiru!"
 Powyższy cytat z naszej koleżanki chyba najlepiej oddaje, co można powiedzieć o tym przepisie.

Ciasteczka cynamonowe lub kakaowe, czy nawet limonkowe nie dziwią aż tak bardzo. Jednak połączenie maślanego smaku ciasta z kandyzowanym, ostrym imbirem daje niespodziewanie dobry i zaskakujący efekt. Imbir w ciastkach zapieka się tylko z zewnątrz, w środku pozostając miękki, dzęeki czemu ciastka zawierają coś przypominającego imbirowe żelki - a żelki zawsze są ok :)

Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem

Składniki:
pół szklanki kandyzowanego imbiru
200 g masła
250 g mąki
sok z ćwiartki pomarańczy
łyżeczka mielonego imbiru
90 g drobnego cukru-kryształu

W pierwszej kolejności w robocie kuchennym rozdrobnić imbir na drobne kawałeczki - jednak nie za małe, nie chodzi o to, by zrobić z niego mielony ;) Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm, zawinąć w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu z wałeczka odkrawać plasterki ciasta o grubości ok pół. centymetra i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku ok. 15 minut.


Smakowite Prezenty Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

2 komentarze:

  1. Widzę, że u wszystkich trwa ciasteczkowe szaleństo :) u mnie kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/12/torcik-pavlova.html

      Kokosankodzilla :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...