Od czasu przepisu na ciasteczka z kandyzowanym imbirem niestety z przyczyn obiektywnych nie mogłem wrzucić kolejnego przepisu na kruche ciasteczka. Na szczęście udało nam się już odzyskać naprawiony blender, jest w pełni sprawy - zatem do pracy ;)
Dziś czas na równie korzenny przepis jak ciasteczka cynamonowe.
Uwielbiam kardamon. Często jest nazywany królową przypraw (obok króla - czarnego pieprzu). Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty i kawy - również w formie ciasteczek :)
Kruche ciasteczka z kardamonem oraz czyhający na nie Sofroniuszek :) |
Składniki
100 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru Demerara
1 i 1/4 mąki pszennej
pół łyżeczki kardamonu
dwie łyżki śmietany 30%
dwie łyżki śmietany 30%
Składniki umieścić w robocie kuchennym. Polecam do tego zimne masło, dzięki czemu na pewno nasze ciastka nie będą po upieczeniu zbyt twarde.
Ciasto jest gotowe kiedy konsystencja jest
jednolita. Powinna powstać w miarę kształtna kula, o intensywnym, maślano-kardamonowo zapachu. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki. Po schłodzeniu z uformowanego wałka należy odcinać grube na mniej więcej pół centymetra ciasteczka.
Później ciastka ułożyć na blachę
przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz