sobota, 7 listopada 2015

Kuchnia tajska: sos satay

Satay to generalnie malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane nad ogniskiem (z drewna lub węgla), i podawane z ostrymi sosami. Jest ono jednak bardzo popularne również w Tajlandii. Poniżej przepis na uniwersalny sos, pasujący do każdej wersji satayu :)
Sos satay
Składniki:
80g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 
(można zastąpić 2-3 łyżkami domowego masła orzechowego)
ząbek czosnku
pół łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
dwie łyżeczki startego cukru palmowego
 centymetrowy kawałek imbiru
mała czerwona chilli
łyżeczka koncentratu z tamaryndowca
sok z całej limonki
łyżka świeżej kolendry 

Przygotowanie jest banalnie proste. Miksujemy wszystkie składniki na sos. Lepiej nawet, gdy orzeszki, chilli i kolendra nie zmiksują się zupełnie. Sprobować. Jeżeli jest za mało słone do dolać sosu rybnego, za mało słodkie to więcej cukru, za mało kwaśne - sok z limonki.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

2 komentarze:

  1. Przymierzam się do szaszłyków z kurczaka w sosie satay. Pewnie skorzystam z przepisu ;) Na pewno wezmę udział w Twojej akcji, tylko brakuje mi kilku składników do przepisów jakie wybrałam. Myślę, że do końca tygodnia je dostanę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...