Zachciało mi się prawdziwego
tex-mexa. No to zrobiłam najprawdziwszego z prawdziwych - chilli con
carne. Wyszło ostrrre, mimo że wyjęłam z papryczek pestki. Zamiast mięsa
mielonego można użyć drobno siekanego, można dodać inną fasolę.
Wszystko zależy od inwencji.
Składniki:
Chilli con carne z fasolą pinto |
400 g mielonej łopatki wołowej
puszka fasoli pinto
puszka pomidorów
czerwona papryka
szalotka
2 ząbki czosnku
2 papryczki piri piri z zalewy
pół łyżeczki chilli w płatkach
1/3 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
200 ml wody lub bulionu
sól, pieprz
oliwa
Do podania:
pszenne tortille lub ryż
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
świeża kolendra
Szalotkę,
czosnek i piri piri drobno posiekać i usmażyć aż czosnek będzie
brązowawy na 2 łyżkach oliwy (z piri piri wyciągnąć pestki). Dodać mięso
mielone i smażyć na mocny ogniu aż będzie brązowe, następnie dodać
pomidory i wodę, dusić ok. 30 minut - aż z pomidorów powstanie sos, a
mięso będzie miękkie. Fasolę odcedzić i opłukać, paprykę umyć i pokroić w
sporą kostkę. Dodać do mięsa, doprawić i dusić aż papryka zmięknie.
Można podać w miseczce, w towarzystwie ryżu lub tortilli lub odparować
nieco sos i użyć jako farszu do tortilli.
Trochę offtop, ale ładny talerzyk :)
OdpowiedzUsuń