niedziela, 19 maja 2013

Chilli con carne z fasolą pinto

Zachciało mi się prawdziwego tex-mexa. No to zrobiłam najprawdziwszego z prawdziwych - chilli con carne. Wyszło ostrrre, mimo że wyjęłam z papryczek pestki. Zamiast mięsa mielonego można użyć drobno siekanego, można dodać inną fasolę. Wszystko zależy od inwencji.

Chilli con carne z fasolą pinto
Składniki:

400 g mielonej łopatki wołowej
puszka fasoli pinto
puszka pomidorów
czerwona papryka
szalotka
2 ząbki czosnku
2 papryczki piri piri z zalewy
pół łyżeczki chilli w płatkach
1/3 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
200 ml wody lub bulionu
sól, pieprz
oliwa

Do podania:

pszenne tortille lub ryż
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
świeża kolendra

Szalotkę, czosnek i piri piri drobno posiekać i usmażyć aż czosnek będzie brązowawy na 2 łyżkach oliwy (z piri piri wyciągnąć pestki). Dodać mięso mielone i smażyć na mocny ogniu aż będzie brązowe, następnie dodać pomidory i wodę, dusić ok. 30 minut - aż z pomidorów powstanie sos, a mięso będzie miękkie. Fasolę odcedzić i opłukać, paprykę umyć i pokroić w sporą kostkę. Dodać do mięsa, doprawić i dusić aż papryka zmięknie. Można podać w miseczce, w towarzystwie ryżu lub tortilli lub odparować nieco sos i użyć jako farszu do tortilli.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...