wtorek, 20 czerwca 2017

Cotolette alla Milanese - kotlet po mediolańsku

Dziś kolejny klasyk kuchni włoskiej, południowy kuzyn wiedeńskiego sznycla i naszego schaboszczaka. Nieco inaczej doprawiony i już mamy zupełnie inny zestaw smaków niż ten, do którego przyzwyczaja nas nasz rodzimy odpowiednik. Jeżeli do dania użyjemy piersi z kurczaka, uzyskamy bardzo popularne wśród Anglosasów pollo alla Milanese - warto spróbować obu wersji :)
Cotolette alla Milanese - kotlet po mediolańsku
Składniki:
4 kotlety cielęce
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia
mąka pszenna do obtoczenia
oliwa (nie z pierwszego tłoczenia - gorzej się na niej smaży)
łyżeczka soku z cytryny
starty parmezan
sól i pieprz

Kotlety rozbić tłuczkiem. Pomaga umieszczenie plastra mięsa pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej, wówczas mięso nie porwie się i nie przylega do deski a my nie będziemy cali mokrzy od mięsnych soków. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Obtoczyć najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku z odrobiną soku z cytryny i tartej bułce. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć aż będą rumiane. Podawać z ziemniakami, frytkami, pomidorkami i sałatą dębową lub rukolą, posypane odrobiną parmezanu.

Polak po Włosku Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...