Dziś włoska klasyka na Międzynarodowy Dzień Seksu ;). Legenda głosi, że bardzo wulgarna włoska nazwa tego dania pochodzi od faktu, że włoskie dziewczęta portowe z południa gotowały te danie, aby jego zapas zwabiał pragnących chwili wytchnienia marynarzy. Faktem jest, że danie idealne jako szybki obiad, bo zrobienie go zajmuje dokładnie tyle czasu, ile gotuje się potrzebny do niego makaron.
Spaghetti alla puttanesca |
40 dag makaronu spaghetti
puszka pomidorów
ząbek czosnku
cebula
fileciki anchois z zalewy - w zależności od upodobań do słonorybnego smaku - od 4 do 8
15 czarnych oliwek bez pestek
dwie solidne łyżki opłukanych kaparów
oliwa
sól, kolorowy pieprz, chili w płatkach
Makaron ugotować al dente.W tym czasie na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać fileciki anchois, wymieszać. Na patelnię dodać pomidory, zagotować. Dodać pod koniec oliwki oraz kapary, byle tylko się podgrzały do temperatury sosu. Wymieszać i przyprawić do smaku solą, chili i pieprzem.
Gotowy makaron po odlaniu dodać na patelnie i wszystko dokładnie wymieszać.
dzięki temu daniu zakochałam się w kuchni włoskiej ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dołączenie do akcji :)