niedziela, 18 czerwca 2017

Domowa lemoniada brzoskwiniowa

Zeszłe sezony letnie minęły na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę  lub lemoniadę lawendową. Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona stewią. Kolejny rok to lemoniada z truskawek, sosnowa oraz różana. W tym sezonie wracamy do tej tradycji. Co więcej, nabyliśmy cudowny, 3,5 l stój na lemoniadę. Na pierwszy ogień - lemoniada brzoskwiniowa.

Domowa lemoniada brzoskwiniowa
Składniki na niecały 1 litr napoju:

sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
skórka starta z limonki i cytryny
cztery brzoskwinie, pokrojone w kostkę
3 łyżki cukru
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)

Sok z cytryn i limonek połączyć ze startą skórką oraz cukrem. Dodać brzoskwinie i zmiksować. Wszystko zmiksować. Zalać litrem wody mineralnej. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...