Zeszłe sezony letnie minęły na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową. Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona stewią.
Kolejny rok to lemoniada z truskawek, sosnowa oraz różana. W tym sezonie wracamy do tej tradycji. Co więcej, nabyliśmy cudowny, 3,5 l stój na lemoniadę. Na pierwszy ogień - lemoniada brzoskwiniowa.
Domowa lemoniada brzoskwiniowa |
sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
skórka starta z limonki i cytryny
cztery brzoskwinie, pokrojone w kostkęskórka starta z limonki i cytryny
3 łyżki cukru
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Sok z cytryn i limonek połączyć ze startą skórką oraz cukrem. Dodać brzoskwinie i zmiksować. Wszystko zmiksować. Zalać
litrem wody mineralnej. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami
lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz