sobota, 10 czerwca 2017

Cytrusowa tarta z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a że uwielbiamy limonkowe kruche ciasto, oczywistym wyborem była tarta. Efekt takiego połączenia przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, również te wizualne.
Cytrynowa tarta z truskawkami
Składniki na formę o średnicy 21 cm Kruche ciasto limonkowe:
1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka ma 200 ml)
pół szklanki cukru
1 jajko
pół kostki zimnego masła
skórka i sok z jednej limonki

Krem jogurtowo-cytrynowy: duży kubek jogurtu greckiego
galaretka cytrynowa
łyżka cukru (opcjonalnie, zależy od tego jak słodka jest galaretka)
250 ml wody

350-400 g truskawek

Składniki ciasta umieścić w robocie kuchennym i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno poleżeć mi. 40 minut w zamrażalniku. Formę na tartę wysmarować masłem i wylepić schłodzonym ciastem, ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać ryżem lub kaszą. Piec w temperaturze 180 stopni aż będzie apetycznie brązowe - ok. 20-25 minut, 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier z ryżem żeby spód tarty też był podpieczony. W międzyczasie zagotować wodę, dodać do galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Używamy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ponieważ galaretka ma związać jogurt, ale nie zwiększyć znacznie objętości kremu. Ok. połowę wystudzonej galaretki zmiksować z jogurtem, pozostałą część zachować - posmarujemy nią owoce na cieście. Gotowy krem wylać na przestudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki na 20-30 minut. Owoce umyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Ułożyć na prawie zastygniętym kremie jogurtowym, zalać pozostałą galaretką, schować na jeszcze min. godzinę do lodówki.
Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...