Dziś klasyk kuchni francuskiej- salade niçoise to jedna z bardziej znanych francuskich sałatek, która doczekała się tak wielu odmian, że trudno trafić na klasyczny przepis. Mam nadzieję, że moja propozycja jest jak najbliższa oryginałowi :)
Salade niçoise -klasyczna sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem |
Składniki
1 główka sałaty rzymskiej
3 pomidory lub 200-300 g pomidorów koktajlowych
1 główka sałaty rzymskiej
3 pomidory lub 200-300 g pomidorów koktajlowych
czerwona cebula
2 jajka
6 filetów anchois
2 jajka
6 filetów anchois
10 czarnych oliwek
150 g świeżego, grillowanego tuńczyka
150 g świeżego, grillowanego tuńczyka
sól i grubo zmielony pieprz
Sos:
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka octu winnego
łyżeczka musztardy diżońskiej
ząbek czosnku pokrojony bardzo drobno
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka ziół prowansalskich
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki sosu bardzo starannie wymieszać np. przy pomocy
trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tuńczyka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić w
temperaturze pokojowej 15-20 minut (żeby mięso w chwili smażenia miało
temperaturę zbliżoną do pokojowej). Patelnię posmarować olejem i dobrze
rozgrzać. Steki smażyć 3-5 minut na każdej ze stron - w zależności od
tego jak wysmażone mięso lubimy. Po usmażeniu pokroić w plastry.
Na talerzach ułożyć sałatę rzymską, i
pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodać połówki ugotowanych jajek, na wierzch położyć fileciki
anchois. Posypać czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzch położyć po
kawałku grillowanego tuńczyka (lub tuńczyka z puszki). Polać sosem i
podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz