piątek, 9 czerwca 2017

Salade niçoise -klasyczna sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

Dziś klasyk kuchni francuskiej- salade niçoise to jedna z bardziej znanych francuskich sałatek, która doczekała się tak wielu odmian, że trudno trafić na klasyczny przepis. Mam nadzieję, że moja propozycja jest jak najbliższa oryginałowi :)

Salade niçoise -klasyczna sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Składniki
1 główka sałaty rzymskiej
3 pomidory lub 200-300 g pomidorów koktajlowych
czerwona cebula
2 jajka
6 filetów anchois
10 czarnych oliwek
150 g świeżego, grillowanego tuńczyka
sól i grubo zmielony pieprz
Sos:
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka octu winnego
łyżeczka musztardy diżońskiej
ząbek czosnku pokrojony bardzo drobno
łyżeczka ziół prowansalskich
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki sosu bardzo starannie wymieszać np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tuńczyka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić w temperaturze pokojowej 15-20 minut (żeby mięso w chwili smażenia miało temperaturę zbliżoną do pokojowej). Patelnię posmarować olejem i dobrze rozgrzać. Steki smażyć 3-5 minut na każdej ze stron - w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy. Po usmażeniu pokroić w plastry. 

Na talerzach ułożyć sałatę rzymską, i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodać połówki ugotowanych jajek, na wierzch położyć fileciki anchois. Posypać czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzch położyć po kawałku grillowanego tuńczyka (lub tuńczyka z puszki). Polać sosem i podawać.
Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...