środa, 21 czerwca 2017

Polenta - włoska potrawa z kaszy - przepis podstawowy

I dziś dalej jesteśmy we Włoszech. Polenta (wł. polenta z łac. pollenta) to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydziane. Idealna do dalszego grillowania, smażenia lub zapiekania. My zjedliśmy ją zgrillowaną, ze świeżymy szparagami i sałatką z sałaty lodowej z suszonymi pomidorami.
Polenta - przepis podstawowy + propozycja podania
Składniki:
półtora szklanki kaszki kukurydzianej
3,5 szklanki wody
masło do wysmarowania formy
sól

Zagotować 2,5 szklanki posolonej wody. Osobno przygotować dwie porcje po pół szklanki wrzątku. Cały czas mieszając, wsypać do wrzątku pół szklanki kaszki. Nie przerywając mieszania, gotować ok. 7 minut. Gdy papka zacznie gęstnieć dodać kolejne pół szklanki wrzątku i pół szklanki kaszki. Znów gotować ok. 7 minut. Gdy całość zgęstnieje, dodać ostatnią porcję wrzątku i kaszki. Gotować aż masa na polentę będzie sama odstawać od naczynia.

Wyłożyć kaszę do nasmarowanej masłem płaskiej formy, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia. Polenta świetnie przechowuje się w lodówce.

Polentę pokroiliśmy w prostokąty i zgrillowaliśmy. Świetnie smakowała z grillowanymi szparagami oraz sałatką: sałata rzymska, pomidory suszone, pestki z dyni, oliwki czarne i zielone oraz klasyczny winegret musztardowy.

Polak po Włosku Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...