piątek, 23 czerwca 2017

Insalata di pere, noci e gorgonzola - lombardzka sałatka z gruszek, orzechów włoskich i gorgonzoli.

Dziś przepis na klasyk z włoskiej Lombardii. Bazę stanowi twarda sałata lollo rossa, która jest bardzo smaczna a do tego zasadzona w doniczce lub pojemniku na balkonie, przepięknie się prezentuje. Szczególną uwagę zwraca postrzępionymi, czerwonymi brzegami liści. Drugim "liściem" była roszponka zwana w odróżnieniu od reszty Włoch w Lombardii nie valeriana  a soncino. Można je zastąpić lub dodać jeszcze rzeżuchę, listki mniszka lekarskiego, rukoli czy młodego szpinaku.
Insalata di pere, noci e gorgonzola
lombardzka sałatka z gruszek, orzechów włoskich i gorgonzoli
Składniki:
trzy garści roszponki
pół główki sałaty lollo rossa lub dębowej
15 dag gorgonzoli
gruszka
10 dag obranych orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
łyżka octu z czerwonego wina
łyżka octu balsamicznego
sól 

Roszponkę i sałatę umyć i osuszyć. Ser pokroić na małą kostkę. Gruszkę obrać i pokroić w półplasterki. W szklance wymieszać oliwę z octami i dosolić do smaku. Wszystko wymieszać i polać sosem, udekorować orzechami.
Polak po Włosku Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...