Dziś przepis na klasyk z włoskiej Lombardii. Bazę stanowi twarda sałata lollo rossa, która jest bardzo smaczna a do tego zasadzona w doniczce lub pojemniku na balkonie, przepięknie się
prezentuje. Szczególną uwagę zwraca postrzępionymi, czerwonymi brzegami
liści. Drugim "liściem" była roszponka zwana w odróżnieniu od reszty Włoch w Lombardii nie valeriana a soncino. Można je zastąpić lub dodać jeszcze rzeżuchę, listki mniszka lekarskiego, rukoli czy młodego szpinaku.
Insalata di pere, noci e gorgonzola lombardzka sałatka z gruszek, orzechów włoskich i gorgonzoli |
Składniki:
trzy garści roszponki
pół główki sałaty lollo rossa lub dębowej
15 dag gorgonzoli
gruszka
10 dag obranych orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
łyżka octu z czerwonego wina
łyżka octu balsamicznego
sól
Roszponkę i sałatę umyć i osuszyć. Ser pokroić na małą kostkę. Gruszkę obrać i pokroić w półplasterki. W szklance wymieszać oliwę z octami i dosolić do smaku. Wszystko wymieszać i polać sosem, udekorować orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz