Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule) na tuku.Bramboráky to czeskie placki ziemniaczane, nieco różniące się od naszych. Idealnie komponują się z ciężkimi czeskimi sosami do mięs, jak np. gulasz karlowarski. Do tego czeska kapusta zasmażana i mamy cały pepikowy obiad ;)
Kuchnia czeska: Bramboráky |
600 dag ziemniaków
1 1/4 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki mąki krupczatki
olej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
Umyć i obrać ziemniaki po czym zetrzeć na tarce i gotową masę zalać mlekiem, koniecznie gorącym. Wbić jajko, posiekany czosnek, przyprawy i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję nieco luźniejszą niż na polskie placki. Rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką. Smażyć po obu stronach aż nabierze złotego koloru. Nadaje się tak na dodatek do sosów i mięs, jak i jako samodzielne danie.
Taki obiad musi być pyszny, piękne te placki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaczane placki! A te czeskie wyglądają na takie które by mi bardzo zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji!
są bez cebuli, to już powoduje dla nich okejkę dla mnie ;)
UsuńNajlepsze bramboraki jadłem w Mlada Boleslav. Do tego piwo .Pychota
OdpowiedzUsuń