środa, 12 czerwca 2013

Kuchnia czeska: Karlovarský guláš

Wczoraj umieściłem przepis na czeską zupę piwną. Dzisiaj również klasyk. Gulasz karlowarski. Nie, nie jest to gulasz na wodzie źródlanej, z których słyną Karlovy Vary ;) Bez warzyw, na śmietanie, ciężkie, sycące - tak bardzo Czechy :)

Kuchnia czeska: Karlovarský guláš
Składniki:
75 dag wołowiny bez kości
1 cebula
1 1/2 masła
1 łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
sól

Opłukać dokładnie mięso. Pokroić. Obsmażyć na patelni cebulę, wrzucić mięso i smażyć, aż nabierze złotej barwy. Posolić i przyprawić papryką. Dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Jasną zasmażkę przygotować z mąki i masła, po czym wymieszać z sosem. Pogotować jeszcze trochę.

Przepis na dodatki już wkrótce :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...