Schab po sztygarsku |
1 kg schabu środkowego
1 szklanka wody lub bulionu
30 dag kiełbasy czosnkowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
2 szalotki lub 1 mała cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka papryka
Kawałek schabu naciąć wzdłuż, uważając aby nie przeciąć do końca. Uformować z niego szeroki płat i natrzeć posiekanym czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Na środku położyć całą kiełbasę. Uformować schab w formę wielkiej rolady i spiąć - albo wykałaczkami albo z wykorzystaniem nici. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, przełożyć do niego mięso i odsmażyć, aż zrumieni się z każdej strony. Wlać do rondla wodę lub bulion i dalej dusić około 30 minut na niedużym ogniu. Schab obłożyć poszatkowaną cebulą i przenieść do piekarnika, piekąc mniej więcej 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polewać od czasu do czasu sosem wypływającym z mięsa. Gotowe mięso wyjąć i pokroić w plastry. Sos zrobić z płynu, który wyciekł z mięsa, do którego należy dodać śmietanę z dodatkiem mąki, doprowadzając całość do wrzenia. Schab obficie oblać sosem i podawać z obowiązkowym śląskim zestawem jak na zdjęciu ;)
Świetne,z pewnością zrobię dla Męża,bo górnik więc niech poczuje się zacniej po sztygarsku ;), oczywiście zamieszczę link to tego bloga,że przepis wzorowany jest na powyższej recepturze, pozdrawiam ciepło(nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuń