czwartek, 20 czerwca 2013

Kuchnia czeska: Zelí se škvarky a kmínem (czeska kapusta zasmażana)

Dzisiaj idealny dodatek do dań czeskich, takich jak gulasz karlowarski - kapusta na sposób czeski. Tak, prawie tyle skwarków, co kapusty :P

Kuchnia czeska: Zelí se škvarky a kmínem
(czeska kapusta zasmażana)

Składniki:
1 główka białej kapusty
400 g boczku
1 cebula
1 1/2 cukru
2 łyżki octu
sól
pieprz
mielony kminek

Oczyścić kapustę. Liście grubo poszatkować. Do garnka nalać odrobinę wody, wrzucić kapustę i dusić pod przykryciem aż do miękkości na wolnym ogniu. Drobno posiekać cebulę. Boczek pokroić w cienkie słupki. Na patelni podsmażyć boczek i cebulę na skwarki. Wrzucić do kapusty i gotować jeszcze razem kilka minut. Przyprawić octem, cukrem, solą, pieprzem i kminkiem. Podawać od razu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...