Na blogu nadal kuchnia śląska. Dziś klasyk: modro kapusta, która w powszechnej opinii chyba jeszcze bardziej definiuje kuchnię śląską, niż kluski śląskie - tak białe, jak i czarne. Nic tylko czekać aż Krzysztof Hanke wyskoczy na mopliku zza lodówki ;)
Modro kapusta |
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
20 dkg boczku
2 jabłka
sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu winnego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę poszatkować, podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodać sok z cytryny lub ocet (wtedy czerwona kapusta zrobi się modra :P), sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać 5 łyżkami wody, dusić przez 40-50 minut na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać starte na grubej tarce jabłka i doprawić do smaku cukrem.
Dzięki za udział w akcji :) Kapustka marzenie mmmm :)
OdpowiedzUsuńCoś o przysmakach kuchni śląskiej wiem, byłam na projekcie z kuchni śląskiej :)
OdpowiedzUsuńPyszna ta kapusta jest